σύντομα βιογραφικά στοιχεία

Είμαι καθηγήτρια της Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου διδάσκω από την δημιουργία του το 1986. Γεννήθηκα και σπούδασα στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη λήψη του διδακτορικού μου εργάστηκα στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (Κ.Ψ.Υ) Θεσσαλονίκης όπου ασχολήθηκα με τη συμβουλευτική και αποκατάσταση ατόμων /ομάδων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Από το 1989 έως σήμερα συμμετείχα στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μονογονεϊκών οικογενειών) και της εκπαίδευσης (ιδιαίτερα με θέματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης).

Τα γνωστικά αντικείμενα ειδίκευσης και ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, σε θέματα οικογενειών και πολιτικών για την οικογένεια (με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες), καθώς και στις σπουδές φύλου (με έμφαση σε θέματα κοινωνικού φύλου και εκπαίδευσης). Συμμετείχα σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, έχω δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα σε συλλογικούς τόμους και σε περιοδικά, έχω συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχω οργανώσει ημερίδες /συνέδρια στο επιστημονικό μου πεδίο. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής μου θητείας δίδαξα μαθήματα (στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, καθώς επίσης στα Τμήματα Εξομοίωσης και στο Διδασκαλείο «Δημήτρης Γληνός») σχετικά με τη Ψυχολογία, τις Ταυτότητες Φύλου, τις Οικογένειες, την Αντισεξιστική /Αντιρατσιστική /Διαπολιτισμική εκπαίδευση, τον Κοινωνικό Αποκλεισμό κ.ά. Επέβλεψα αρκετές διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών /τριών, καθώς επίσης συμμετείχα σε αρκετές τριμελείς και εξεταστικές επιτροπές διατριβών και διπλωματικών. Ήμουν μέλος πολλών επιτροπών στο Π.Τ.Δ.Ε., όπως της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών, της Βιβλιοθήκης, της επιλογής φοιτητών/τριών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, της Επιτροπής της Επιτροπής Κατατακτηρίων Εξετάσεων φοιτητών /τριών στο ΠΤΔΕ κ.ά.

Διατέλεσα αναπληρώτρια πρόεδρος, διευθύντρια του τομέα «Κοινωνικών και Πολιτισμικών Σπουδών», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΤΔΕ του Α.Π.Θ. Επίσης, αντιπρόεδρος στο Διδασκαλείο «Δημήτρης Γληνός», μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Διατμηματικού Προπτυχιακού Προγράμματος «Φύλο και Ισότητα». στο Α.Π.Θ, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ και του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του Α.Π.Θ. Σήμερα είμαι Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΤΔΕ και Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής.Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα

Kορυφή της σελίδας

περισσότερα

με μια ματιά

Δήμητρα Κογκίδου

Καθηγήτρια Ψυχολογίας
στο Παιδαγωγικό Τμήμα
Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ)


Κοσμητόρισσα
της Παιδαγωγικής Σχολής
του
Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο dkogidou@eled.auth.gr